search
top

Архів новин

Новини 2018


 

Підсумок року – в ефірі

29 грудня 2018 р. на хвилях Волинського радіо прозвучала передача, у якій, як і наприкінці 2017 року, йшлося про діяльність нашої організації Спілки християнських письменників України протягом останніх дванадцяти місяців.


 

Електронна… звукова… паперова!

28.12.2018. Під завісу 2018-го в луцькому видавництві «Надстир’я» вийшла друком збірка Віктора Гребенюка «“Ефект Вертера” та інші новели». Навесні цього ж року з’явилася її звукова версія (Луцьк, студія «Крок назустріч», виконавці автор та Ольга Міцевська), у 2017-му – електронна (Київ, «Мультимедійне видавництво Стрельбицького»).


 

Друкуємося в американському виданні

15.12.2018. Уже не вперше християнська організація «ВС міністрі» (керівник Володимир Слонопас), що працює у США для пострадянського простору, включила до свого щорічного видання «Місіонер» твори членів Волинського осередку СХПУ.


 

Віктор Гребенюк на «Вечірній аудієнції»

23.11.2018. Віктора Гребенюка несподівано запросили на передачу Волинського радіо «Вечірня аудієнція». Трохи не годину ведучі Сергій Ткачук і Тарас Літковець у швидкому темпі ставили йому безліч запитань.


 

Зустріч зі студентами-істориками

22 листопада 2018 р. Юрій Вавринюк, Дмитро Довбуш і Віктор Гребенюк провели літературні читання на історичному факультеті Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. (Торік Юрій Іванович і Віктор Іванович уже зустрічалися з молоддю на істфаці, але у форматі лекції).


 

День української писемності в Музеї волинської ікони

9 листопада 2018 р. проведено зустріч студентів Волинської православної богословської академії з членом СХПУ Віктором Гребенюком.


 

У шпиталі звучав голос літераторів

24 жовтня 2018 р. члени нашої Спілки Юрій Вавринюк і Віктор Гребенюк виступили перед пацієнтами та медперсоналом Луцького гарнізонного військового госпіталю. Це був невеличкий концерт на теми Донбаської війни.


 

Дмитро Довбуш зустрівся із учнями 6 класу приватної школи «Скарбниця мудрості»

28 вересня 2018 року на запрошення вчителів спілчанин Дмитро Довбуш зустрівся із учнями 6 класу приватної школи «Скарбниця мудрості» при церкві «Фіміам», м. Луцьк.
Письменник відповів на запитання учнів та вчителів, а також і сам розпитав дітей про їхні поетичні спроби.


 

«Діамантовий Дюк» – у письменника В. Гребенюка

26.09.2018. Нагороду найвищого – діамантового – рівня присуджено на цьогорічному Міжнародному багаторівневому конкурсі імені де Рішельє лучанину Вікторові Гребенюку. В номінації «Мініатюри. Короткі п’єси» він удостоївся її «за пошук оригінальних літературних засобів у новелі “Палата”».


 

Звучала ліра у ЛІРОЛі

20 вересня 2018 р. Юрій Вавринюк, Дмитро Довбуш і Віктор Гребенюк виступили перед студентами й викладачами Луцького інституту розвитку людини (ЛІРОЛ) Університету «Україна». Вони стали учасниками прекрасного мистецького заходу «Особистості». Присутнім розповідали про тонкощі сучасної вишивки, лунали музичні твори (у тому числі пісня «Мамі» Світлани Кресак на слова Д. Довбуша).


 

Дмитро Довбуш виступив перед пацієнтами центру «Агапе»

20 вересня 2018 року представник Волинського осередку СХПУ Дмитро Довбуш виступив перед пацієнтами реабілітаційного комплексу «Агапе», який знаходиться в с. Боратин поблизу Луцька. В «Агапе» реабілітуються потерпілі після спинномозкових та черепно-мозкових травм, уражень центральної нервової системи, порушень функцій опорно-рухового апарату тощо.


 

Новий правопис має бути кращим. І побожнішим

19.09.2018. Член Спілки християнських письменників України Віктор Гребенюк взяв участь у громадському обговоренні проекту нового українського правопису. До пропонованого документа він зробив багато зауважень і пропозицій. Зокрема, йдеться про низку пунктів, що стосуються релігійного, церковного життя.


 

Літчитання в Біотесі

19 вересня 2018 р. Дмитро Довбуш і Віктор Гребенюк виступили перед першокурсниками Луцького біотехнічного інституту Міжнародного науково-технічного університету імені Юрія Бугая. Члени СХПУ ознайомили студентів із діяльністю Спілки, прочитали свої твори, передали бібліотеці вузу альманахи та інші колективні видання Волинського осередку, одноосібні збірки.


 

З підмостків арт-шоу

9.09.2018. Щорічний мистецький фестиваль «Ніч у Луцькому замку» цього разу відбувся з восьмого на дев’яте вересня. До його програми входило театралізоване дійство «Саміт у Луцьку», під час якого звучали уривки з драматичної поеми Віктора Гребенюка «Європа. Луцьк. 1429-й».


 

У Києві відбулася презентація збірника "Тонка грань"

7.09.2018. Голова Волинського осередку СХПУ Юрій Вавринюк взяв участь у презентації збірки «Тонка грань»,яка відбулася у Києві. Це колективне видання у яке увійшли прозові твори переможців конкурсу імені Джона Буньяна. У цьому конкурсі Юрій Вавринюк брав участь як член журі.


 

Вийшла збірка новел «Розстріляна коляда»

30.08.2018. Ця книжка Віктора Гребенюка тиражем 2000 примірників побачила світ у бібліотечці всеукраїнської газети «Вісник + К». Її складають вибрані твори з двох видань: «Тетрамерон» і «“Ефект Вертера” та інші новели».

.


 

«Це ви нам будете розповідати про Бога?»

19.07.2018. Такими словами на ґанку будинку культури дитячого табору «Світанок», що в с. Дачне Ківерцівського району, 19 липня наших спілчан зустріла зграйка дітлахів.
Це було перше, що збентежило того дня Наталію Добжанську-Найт, Дмитра Довбуша і Віктора Гребенюка.

.


 

Виступ на молодіжному з'їзді

12 серпня 2018 року учасники Волинського осередку СХПУ Ольга Міцевська та Дмитро Довбуш відвідали VIII з'їзд молоді ХВЄ Волині, із семінаром про поезію. З’їзд проходив у с. Самари Ратнівського району із 8 до 12 серпня і зібрав близько тисячі молодих християн. Протягом п’яти днів молодь проживала в наметах серед лісу на березі о. Лука.


 

Перекладацький здобуток у «товстому» часописі

30.06.2018. У цьогорічному № 5–6 журналу іноземної літератури «Всесвіт» надруковано український переклад роману Гелен Келлер «Світ, у якому я живу», здійснений нашою спілчанкою Наталією Добжанською-Найт.


 

Беремо участь у джентльменському клубі

28.06.2018. Останніми місяцями в центрі Луцька за почином ченця Димитрія (Франкова), насельника Чеснохресного монастиря УПЦ КП, проходять засідання відкритого клубу з богословським тлом. Удосконалюючи діяльність клубу, брат Димитрій став запрошувати на виступи й членів Спілки християнських письменників.


 

Виступ у таборі Волинської єпархії

16 червня 2018 р., як і торік, відбувся літдесант нашого осередку в дитячий літній табір Волинської єпархії УПЦ Київського Патріархату. Щоправда, його цьогорічне розміщення – не урочище Білі Береги неподалік селища Колки Маневицького району, як раніш, а обійстя сім’ї Шереметів у селі Куликовичі.


 

Аудіодиск духовних новел. Завантажуй і слухай!

9.06.2018. Збірка короткої прози Віктора Гребенюка «“Ефект Вертера” та інші новели» з’явилась у вигляді звукової книги. Збірку становлять сорок новел – коротких динамічних оповідань із несподіваним кінцем. Усі вони написані на реальній основі. Перша – «Ефект Вертера»


 

Сценарій визнано добрим. А чи не зняти б і фільм?

8.06.2018. За підсумками конкурсу літературного фестивалю «Антракт», що відбувся навесні цього року в Херсоні, випущено альманах «Простір крізь час». У ньому вміщено сценарій короткометражного ігрового фільму «Ефект Вертера», написаний Віктором Гребенюком за своєю однойменною новелою. Цей твір нашого спілчанина одержав друге місце в номінації «Сценарії короткометражних фільмів».


 

Подарунок до Дня журналіста

6.06.2018. Щороку 6 червня, в професійне свято працівників засобів масової інформації, у соборі Святої Трійці в Луцьку проводиться заздоровний молебень, після чого роблять невеликі символічні подарунки для новинарів обласного центру.


 

Участь волинян у конкурсі Якова Бузинного

30 травня 2018 р. на Львівщині в м. Стрий пройшов фінал ІІІ Всеукраїнського літературно-поетичного конкурсу Якова Бузинного. Захід зібрав більше двох десятків учасників з шести областей Украни. Цьогоріч він проходив під назвою «Українське християнство – світло та сіль для народу України».


 

Зустрічі зі школярами на Вознесення

17 травня 2018 р. Віктор Гребенюк, Ольга Міцевська і Дмитро Довбуш взяли участь у двох уроках літератури рідного краю: спершу в загальноосвітній школі села Хорохорин, а потім – села Смолигів Луцького району розповідали про Спілку християнських письменників на Волині, читали свої твори.


 

Зустріч з учнями Княгининівського навчально-виховного комплексу

11 травня 2018 року члени Волинського осередку СХПУ Віктор Гребенюк, Василь Мартинюк та Дмитро Довбуш зустрілися з учнями Княгининівського навчально-виховного комплексу. Зустріч із старшокласниками вела учитель світової літератури Ганна Дмитрівна Ольховик, а з учнями середньої ланки – учитель української мови та літератури Неля Олександрівна Юрковська.


 

У Луцьку відбулася презентація цьогорічного альманаху «Осоння»

11.05.2018. Новий випуск альманаху «Осоння» Волинського осередку Спілки християнських письменників України презентували 11 травня в луцькій бібліотеці-філіалі для дорослих № 10. Він поки що єдиний на всю СХПУ.


 

Вшановуючи жінку. Зустріч зі шкільними бібліотекарями

20 квітня 2018 р. з нагоди Дня матері, що відзначатиметься невдовзі, у бібліотеці Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти відбулася зустріч із членами Спілки християнських письменників України: Віктором Гребенюком, Дмитром Довбушем і Василем Мартинюком.


 

Новий випуск спілчанського альманаху

12.04.2018. Вийшов друком цьогорічний альманах «Осоння» Волинського осередку СХПУ. Його складають твори всіх десяти учасників Спілки на Волині – прозовий, поетичний (вірші для дорослих та дітей), перекладацький, публіцистичний доробки і хроніка життя осередку від появи попереднього «Осоння» у серпні 2016-го.


 

Ще дві літературні перемоги нашого спілчанина

11.04.2018. Віктор Гребенюк здобув перше місце в Міжнародному конкурсі документального оповідання «Бути людиною», проведеному Німецьким фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».


 

Уривок твору – в англомовній екскурсії
3.04.2018.
В Музеї волинської ікони розпочав проводити екскурсії для англомовних туристів. Завершуються вони в тому залі, де експонується Холмська реліквія, і до програми входить виконання уривка зі згаданого твору. Щоразу співають по-англійськи студентки регентського відділення Волинської православної богословської академії під керівництвом Валентини Маласпіни.


 

Батько й син представили свої твори

8.02.2018. Три нові пісні нашого спілчанина Володимира Сада ввійшли до дебютного альбому його сина Едуарда «Ти добрим будь».


 

Зустріч з освітянами-словесниками

6 лютого 2018 р. в бібліотеці Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти вчителі української мови та літератури мали спілкування із членами СХПУ Юрієм Вавринюком, Володимиром Садом і Віктором Гребенюком.


 
Розповіли школярам про духовне

29 січня 2018 р. Юрій Вавринюк і Віктор Гребенюк провели літературну зустріч в обласній юнацькій бібліотеці з восьмикласниками луцької загальноосвітньої школи № 12. Її було приурочено до 390-ліття книгодрукування в нашому місті.


 

Побачила світ третя електронна книга Віктора Гребенюка

11 січня 2018 р. електронною книжкою «У полум’ї» київське Мультимедійне видавництво Стрельбицького випустило вибрані новели нашого спілчанина у перекладі на російську. Торік тут же в такому ж форматі вийшли його збірки малої прози «Тетрамерон», «“Ефект Вертера” та інші новели».

 

Архів новин

 

 

 

 

 

top