search
top

З підмостків арт-шоу

9.09.2018. Щорічний мистецький фестиваль «Ніч у Луцькому замку» цього разу відбувся з восьмого на дев’яте вересня. До його програми входило театралізоване дійство «Саміт у Луцьку», під час якого звучали уривки з драматичної поеми Віктора Гребенюка «Європа. Луцьк. 1429-й».

Ідеться про з’їзд монархів нашого континенту, що відбувся в тодішньому Лучеську, неофіційній південній столиці Великого князівства литовського, до складу якого в XV ст. входила Волинь. Того року до нашого міста – вперше в історії середньовічної Європи – з’їхалися короновані особи, щоб мирно вирішити пекучі проблеми тогочасної політики. І хоча вдалося залагодити лиш економічний блок питань, форум продемонстрував принципову можливість діяти суто дипломатичними засобами.

Як це не дивно, але найбільшу подію в історії Луцька не було донедавна відтворено засобами художнього слова. Поема В. Гребенюка – перша така спроба. Її за поданням Волинського осередку СХПУ в 2014 році удостоєно обласної літературної премії ім. А. Кримського. Зі сцени цей текст, хай і фрагментами, лунав тієї ночі вперше.

 

top