search
top

«Діамантовий Дюк» – у письменника В. Гребенюка

26.09.2018. Нагороду найвищого – діамантового – рівня присуджено на цьогорічному Міжнародному багаторівневому конкурсі імені де Рішельє лучанину Вікторові Гребенюку. В номінації «Мініатюри. Короткі п’єси» він удостоївся її «за пошук оригінальних літературних засобів у новелі “Палата”».
Конкурс проводиться з 1998 року в рамках культурологічного проекту «Спаси і сохрани» Асоціації діячів літератури і мистецтва «Глорія». На це творче змагання подаються тексти українською, російською, німецькою та іспанською мовами.
Серед тем, визначених для конкурсу цього року, – «Україна вчора, сьогодні, завтра». Член Спілки християнських письменників, літредактор інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії УПЦ КП та журналу «Педагогічний пошук» створив цю новелу на одеську тематику (конкурс проводиться саме тут). Авторської мови в сюжеті нема, тільки репліки персонажів. Проросійський активіст говорить російською, проукраїнський – часом переходить на українську, а старий лікар – так, як говорили тут євреї, «одеською мовою», фактично суржиком. Ті двоє прибули в цю палату непримиренними ворогами з побоїща в Будинку профспілок у травні 2014-го, а вийти мають добрими співгромадянами.
До речі, девізами конкурсу є всім відомі вислови: «Разом ми можемо більше!» та «Один за всіх і всі за одного!»
Арман-Емманюель дю Плессі герцог (дюк) де Рішельє, іменем якого названо конкурс, – внучатий племінник знаменитого діяча французької історії кардинала Рішельє, перший градоначальник Одеси (1803 р.), якого вельми шанують у цьому місті.

 

top