search
top

Літературне читання у храмі

Після кількох тижнів російсько-української війни Волинський осередок СХПУ відновив зустрічі з читачами в Господніх домах.

Третього квітня 2022 р. Віктор Гребенюк виступив перед молільниками в луцькій церкві Премудрості Божої ПЦУ, що в студентському містечку Волинського національного університету ім. Лесі Українки. Того дня у православних був спомин угодника Серафима Вирицького, тож настоятель громади священник Віктор Пушко запропонував письменникові прочитати парафіянам після літургії новелу «Діло пророка», написану за мотивами житія цього святого.

Річ у тім, що з 1930-х років Серафим Вирицький мав дар провидіння. Майже всі його провіщення збулися: Друга світова війна, послаблення радянських гонінь на релігію під час неї, хрущовська грошова реформа, тимчасовий розквіт віри в Росії після епохи атеїзму тощо. Проте найголовніше в цих пророцтвах – розпад Російської Федерації – ще не сталося. Московська патріархія знає про ці слова Серафима Вирицького і внаслідок його великого авторитету не заперечує їх, а лише інтерпретує.

Новела «Діло пророка» входить до збірки Віктора Гребенюка «Тетрамерон».

 

top