search
top

Перший фестиваль християнської поезії Якова Бузинного зібрав учасників з усієї України

1-2 травня 2015 р. Луцьк приймав учасників Першого Всеукраїнського фестивалю Якова Бузинного «Жива вода на рани України». У приміщенні церкви «Дім Євангелія» зібралися учасники, що ввійшли в число фіналістів, а також гості та керівництво Спілки християнських письменників України — засновниці фестивалю. Організатор заходу — Волинський осередок СХПУ.

Метою проведення конкурсу-фестивалю була підтримка та популяризація сучасної поезії, що пропагує моральні цінності та християнський світогляд, виявлення талановитих авторів, підвищення загального професійного рівня, заохочення авторів до творчої й громадянської активності.

Учасниками першого (заочного) туру конкурсу стали понад 60 поетів з різних куточків України, а також українські емігранти з США. 25 із них, які набрали найбільшу кількість балів в одній з номінацій: християнська поезія та вірші для дітей, були запрошені до м. Луцька на урочисту фестивальну частину. Решта учасників за бажанням могли стати гостями фестивалю і взяти участь в позафестивальних поетичних читаннях.

На жаль, з 25 фіналістів на захід змогли прибути лише 17. Усі вони мали нагоду прочитати власні вірші впродовж урочистої частини. Музичний супровід фестивалю забезпечив камерний оркестр церкви «Дім Євангелія», у виконанні якого прозвучали класичні та сучасні твори.

Після молитви благословення Голови Волинського об'єднання церков євангельських християн-баптистів Ярослава Троця до присутніх зі словами вітання звернулися Голова СХПУ Костянтин Шаповалов, та заслужений діяч літератури України Яків Бузинний. А завершив поетичні читання учасників своєю вітальною промовою почесний гість фестивалю, поет Сергій Рачинець.

Після обідньої перерви було надано слово журі, до складу якого входили: християнський поет, автор 10 поетичних збірок Яків Бузинний; Голова Дубенської регіональної організації Національної спілки письменників України, поетеса Любов Пшенична; літературний редактор, письменник, лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Пантелеймона Куліша (2015 р.) Віктор Гребенюк, кандидат філологічних наук, літературний редактор журналу «Благовісник», поет Василь Мартинюк; заступник голови Церкви християн віри євангельської України єпископ Микола Синюк.

Члени журі поділилися своїми враженнями від поданих на конкурс творів та відкрили конверти з іменами переможців, якими стали Дмитро Довбуш (м. Луцьк), Володимир Сад (с. Лище) та Тетяна Свірська (м. Миколаїв). В номінації «Вірші для дітей» перемогла Ольга Міцевська (м. Луцьк). Голова Спілки Костянтин Шаповалов вручив призерам дипломи та пам'ятні подарунки, а переможці отримали ще й картини його власного авторства. Окремий приз Голови Спілки дістався Роману Цуману (м. Сарни).

Після нагородження переможців поети зібралися в конференц-залі та продовжили спілкування за кавою. Тут у поетичних читаннях змогли взяти участь не лише учасники, а й усі бажаючі.

На другий день фестивалю для гостей Луцька була організована екскурсія Старим містом та акафіст у Свято-Троїцькому кафедральному соборі КП УПЦ. На прощання Костянтин Шаповалов висловив надію, що такі фестивалі в Луцьку стануть традицією Спілки християнських письменників.

Вірші учасників фестивальної частини

 

 

top