search
top

Несподіване відкриття

13 квітня 2020 р. Гортаючи старі дописи по сайтах, сьогодні наткнувся на повідомлення, котрі викликали в мене радість і збентеження. Виявляється, ще торік у жовтні ковельський аматорський експериментальний театр «10 ряд, 10 місце» почав представляти спектакль «Поки прядеться нитка…» – за моїми творами.

Точніше, за мотивами новел «Крижем», «Чужак», «Вітер після бурі», «Ефект Вертера» (а судячи з фотографій, і за іншими) режисер і художній керівник цього колективу Альона Малюга-Мельникова написала п’єсу. Окреслила її як «філософсько-політичну драму – новелістичну трилогію»: три новели по три персонажі. Їх об’єднано óбразами мойр, трьох давньогрецьких богинь долі – Клотó, Лáхесіс і Áтропос: вони прядуть і обривають людські життя.

Ця вистава вже одержала визнання на IV Всеукраїнському та II Міжнародному фестивалі аматорських театрів «Фортуна-фест» (Черкаси, 2019), з нею ковельчани їздили на гастролі до Володимира.

Як це все чудово! Наші книги – мов дорослі діти: ми їх ростимо, глядимо, а вони потім ідуть у світ, живуть своїм життям. Хтось ті твори не тільки читає, а й досліджує, передруковує, інсценізує…

Але так би хотілося прийти на прем’єру, на вигук «Автора!» вийти на сцену, подякувати режисерові й усім акторам, подарувати квіти примадонні.

Бо то вже не вперше довідуюся про постановку своїх творів із «пожовклих газет».

Віктор Гребенюк

 

top