search
top

На заходах пам’яті Куліша

7 серпня 2019 р. виповнилося 200 років з дня народження Панька Куліша – видатного вітчизняного письменника, вченого, громадського діяча, першого перекладача Слова Божого на українську мову. Літератори-християни були учасниками ювілейних заходів.

Волинський осередок СХПУ став ініціатором міжконфесійної заупокійної служби в римсько-католицькій каплиці у приміщенні, де 1841 року розміщувалось Луцьке дворянське училище і викладав Пантелеймон Олександрович.

На літургії в одному із православних храмів міста того дня Апостол і Євангеліє прозвучали у рідкісному в наші часи кулішівському перекладі.

На літературно-мистецькій гутірці «Пантелеймон Куліш та Луцьк», проведеній департаментом культури міської ради, виступив Віктор Гребенюк, лауреат Міжнародної премії ім. П. Куліша. Він висловив здогад, що два великих почини цього корифея – історична поема «Україна» та переклад Святого Письма – зародилися в нашому місті. У газеті «Волинські єпархіальні відомості» Віктор Іванович опублікував статтю «Той, що подарував нам Біблію», в якій ознайомив читачів зі зразками Кулішевого перекладу.

 

top