search
top

Юрій Вавринюк та Віктор Гребенюк взяли участь
у радіопередачі «Голос громади»

30.12.2017. Голова Волинського осередку СХПУ Юрій Вавринюк та Віктор Гребенюк взяли участь у черговій передачі «Голос громади» Волинського радіо. Темою розмови з ведучою Ольгою Шарутою була наша робота в 2017 році.

Зокрема, ішлося про те, що видано чотири одноосібні книжки: дві паперові (збірка поезій Юрія Вавринюка «Мовчазні діалоги», поетичний «Акафіст Богородиці Холмській» Віктора Гребенюка в перекладі на англійську члена осередку Наталії Добжанської-Найт), дві електронні (збірники малої прози В. Гребенюка «Тетрамерон» і «“Ефект Вертера” та інші новели»), а також колективний збірник прози й поезії «Донбас – Волинь: в обіймах молитви» (розповсюджували переважно на Сході).

У черговому випуску антології україномовної християнської літератури «Місіонер», що видається у США, вміщено твори семи членів осередку; один твір Віктора Гребенюка вміщено у книзі для нашої діаспори в Болгарії «Усі святі». У дитячому журналі української діаспори Австрії «Віденський смайлик» двічі публікувалися вірші Ольги Міцевської та раз – Юрія Вавринюка.
Про творчість учасників нашого осередку писали в шести наукових журналах (один – у Німеччині).

Ми брали участь у чотирьох місцевих телевізійних і п’яти радіопередачах.

Проведено 34 зустрічі з читачами (в т. ч. дві – у Сполучених Штатах). Найчастіше вони проходять у Луцьку, але й по навколішніх селах: Липини, Крупа, Лище, Забороль, у містечках: Ківерці, Рожище, Володимир, Устилуг. Глибше, на Полісся, щоправда, ще не вибирались, але готові їхати будь-куди. «Наприклад, провести урок з літератури рідного краю – із письменниками в класі, чим погано?» Або в літньому (чи зимовому) таборі, санаторії. Наші слухачі – переважно школярі, студенти, часто виступаємо перед учителями у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти.

Оскільки на Рівенщині немає осередку нашої Спілки, то ми почасти охоплюємо і сусідню область.

Брали участь у конференції бібліотекарів, поетичних семінарах, поетичному фестивалі «Меридіан Луцьк», міському святі Біблії, акції «Мистецька вулиця», двох шевченківських ушануваннях (в одних були спонсорами), Вавринюк – у журі літконкурсу ім. Дж. Буньяна.

Осередок взяв дієву участь у з’їзді Спілки.

Книги нашого осередку передано в усі бібліотеки Луцька.

Віктор Гребенюк виграв літературний конкурс військово-патріотичних творів «Війна в Україні», що проходив у Харкові, Юрій Вавринюк – конкурс християнської сатири і гумору, що проводила Спілка в Києві.

Кілька творів членів осередку покладено на музику. Наші твори митці використовували у концертах.

Члени осередку вели колективні та особисті сайти й акції в інтернеті.

Наш представник В. Гребенюк працював в експертній раді з питань видавничої справи, що діє при ОДА.

Ішлося в передачі й про кошти, за які існує Волинський осередок Спілки християнських письменників. Передусім це членські внески та пожертви, а також допомога тих Церков, до яких ми належимо. Так, англомовну книжку «Акафіст Богородиці Холмській» було повністю профінансовано Київським Патріархатом. А от видання колективного збірника «Донбас – Волинь: в обіймах молитви» частково оплатив волонтерський центр «Серце патріота».

Ми розцінюємо свою творчість не як бізнес, а як служіння, тож не надіємось на гонорари, а вкладаємо кошти як пожертву на Боже діло. Якщо Господь при цьому благословляє якимось виторгом – виторг пускаємо на випуск наступних наших видань. Але чимало примірників просто роздаємо.

 

top