search
top

Творча зустріч в устилузькій школі

15 травня 2017 року Юрій Вавринюк, Віктор Гребенюк та Ольга Міцевська відвідали прикордонне містечко Устилуг, де провели зустріч з учнями восьмого та дев’ятого класу місцевої школи.

Ця зустріч була організована головою осередку Юрієм Вавринюком, який ось уже тридцять років проживає в цьому містечку. Ольга Міцевська також родом з Устилуга, хоча вже багато років живе за його межами, та все ж візит у рідну школу був особливо хвилюючим. Вона прочитала вірші зі свого шкільного записничка, а також сучасні вірші, в яких провідним образом є образ матері, бо ж, як зазначила авторка, зустріч відбувалася у післядень святкування  Дня матері.

Юрій Вавринюк згадував про свої відвідини післяреволюційного майдану, який вразив його стосами квітів, буквально в коліно, та прочитав вірші про Майдан і Донбаську війну, а також актуальний для устилужан твір про вкрадене бронзове погруддя видатного жителя Устилуга композитора Ігоря Стравінського. «На наш сором, — зазначив він,—  наші односельці «…Здали у брухт нікчемну совість власну, / Немов Христа — за жменю мідяків».

Місцеві школярі, які вже мали змогу раніше ознайомитися з творчістю членів Волинського осередку СХПУ, бо за кілька тижнів до зустрічі отримали в подарунок альманах «Осоння» та книгу «Донбас-Волинь: в обіймах молитви», продекламували вірші із цих збірників.

Завершив зустріч Віктор Гребенюк, який, зробивши посилання до більш давнього свята — Дня примирення, прочитав новелу «Поквапся лишень» про події Другої світової війни. «На війні з обох сторін завжди були ті, хто залишалися людьми, — зазначив він, готуючи слухачів до сприйняття твору. — Нинішня війна не виняток. І настане мить, коли нам також треба буде примиритися зі своїм нинішнім ворогом, бо не всі росіяни насправді й тепер є нашими ворогами». Як підтвердження його слів, прозвучала зворушлива новела про німецьку жінку, яка, хоча й щиро вболівала за долю своїх рідних, що були на війні, все ж прихистила у своєму домі втікачів з німецького полону.

Завершилася зустріч словами вдячності та щирими оплесками вчителів та учнів.

 

top