search
top

СХПУ урочисто відзначила своє 10-річчя

15 березня 2017 р. Спілка християнських письменників України відзначила свій перший ювілей, 10-річчя з дня утворення організації. Святкування пройшло в приміщенні київської церкви «Ранкова Зірка» одночасно із ІІІ Звітно-виборною конференцією, яку було приурочено до цієї дати. Присутні встигли і відсвяткувати і попрацювати. Результати насиченого дня: звіт голови СХПУ Костянтина Шаповалова про здійснену роботу, обрання нового голови та ради СХПУ, святковий концерт, привітання, вручення ювілейних медалей членам Спілки.

На 10-річчя СХПУ та чергову звітно-виборчу конференцію завітали 47 членів організації. Зі словом привітання серед інших виступили відомі навіть за межами християнської літературної спільноти Максим Рильський-молодший, онук Максима Тадейовича Рильського, та правнучка Івана Франка поетеса та музикант Олеся Франко.

Член СХПУ, протоієрей Євген Заплетнюк зачитав привітання Предстоятеля УПЦ КП, патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, в якому Владика побажав членам Спілки натхнення від Духа Святого та благословення.

- Зустрічі членів СХПУ завжди стимулюють ставити запитання собі, наскільки ти християнин і наскільки ти християнський письменник, наскільки ти живеш інтересами Спілки. Бажаю, щоб і ця зустріч спонукала до подальшої праці над собою та стимулювала впевненість в тому, що ми на правильному шляху, — додав від себе протоієрей.

Основними пунктами порядку денного робочої частини заходу став звіт діючого Голови Костянтина Шаповалова про діяльність СХПУ за останні 5 років, виступи делегатів осередків, привітання з річницею, подання заявок на новий термін головування та, власне, голосування за нового голову Спілки.

Присутні одностайно проголосували за Костянтина Шаповалова, який вже 10 років очолює Спілку. У бесіді з журналістами письменники неодноразово відзначали, що на сьогодні не бачать іншої альтернативи на цій посаді, задоволені його баченням і, головне, плідною діяльністю СХПУ під його керівництвом.

Одразу після переобрання на третій строк головування Костянтин Шаповалов оголосив про призупинення опитування та нагородження у номінації «Людина року в українському християнстві». На кошти, що раніше виділялись на проведення цього заходу, Голова планує ввести літературну християнську премію:

— Одна з основних цілей цієї номінації — встановлення діалогу між християнськими конфесіями в Україні, — досягнута. На вивільнені кошти, хоч вони і не великі, пропоную ввести літературну премію, яка щорічно присуджуватиметься певному лауреату. Кандидатів у лауреати подаватимуть голови осередків. Це поки що пропозиція, деталі ми пропишемо у спеціальному положенні, — пояснив Костянтин Андрійович.

З нагоди 10-ї річниці новообраний Голова нагородив ювілейними медалями «СХПУ 10 років» усіх делегатів, що прибули на конференцію. Окрім цього, деякі члени Спілки отримали особливі відзнаки: Євгеній Окатий – медаль «За труди і досягнення»; Надія Кривич, Олександр Котляков та Марія Звіришин – медаль «За духовне відродження України»; Олена Несміян та Юрій Вавринюк – орден «Нестор літописець»; Олександр Бєлєнький та Лариса Котлякова – орден «Кирило та Мефодій» ІІ ступіня; Данило Буз та Світлана Шаповалова – орден «500 років Реформації».

За рішенням вищого керівного органу — Ради СХПУ, самого Костянтина Шаповалова було нагороджено орденом «500 років Реформації» за багаторічну плідну церковну і громадську діяльність.

Під час концертної частини заходу виступила поетеса Олена Несміян, композитор та виконавець Олег Кирилков, поет та журналіст Гнат Меренков, що зіграв кілька композицій на сопілці, а також музичний колектив «Територія світла».

Сайт СХПУ


 

top