search
top

Cонцем віри осяяні

29.11.2016 р. Волинський осередок Спілки християнських письменників України кількісно не надто великий. Персонально – Юрій Вавринюк (голова осередку), Олег Берман, Віктор Гребенюк, Дмитро Довбуш, Наталія Добжанська, Василь Мартинюк, Ольга Міцевська, Любов Омельчук, Володимир Сад.

Але, як відомо, не кількістю вимірюється творчий потенціал організації, а ділами. Доробок волинян вельми потужний. Згадаймо містерію в сонетах Брата Віктора (літературне ім’я Віктора Гребенюка) «Діяння небожителів», відзначену на конкурсі «Європейська християнська книга року» (як довідуємося з сайту осередку, це «перша в українській літературі завершена спроба великого поетичного епосу»); окрім того, Віктор Іванович є зачинателем жанру поетичного акафіста у вітчизняній сакральній літературі (йдеться про «Акафіст Пресвятій Богородиці перед Її образом “Нерушима Стіна”»). Згадаймо й подвижницьку роботу Олега Бермана, чиї «Діалоги з Христом» стали своєрідним віршованим посібником із християнської етики, яким письменник започаткував, усупереч бюрократичним «рогаткам», викладання цього предмета у школах Лесиного краю в середині 90-х років. Згадаймо й інших достойних представників ВО СХПУ, які плідно працюють у царині християнської літератури, утверджуючи непроминущі духовні цінності й публікуючи в наш економічно далеко не простий час надзвичайно цікаві книги.

Одне з таких видань – альманах «Осоння» (що означає місце, освітлене сонцем, у цьому разі – серця, осяяні Сонцем Христового Вчення) – було презентовано 29 листопада в бібліотеці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Представляли творчу організацію того дня літературний редактор газети «Волинські єпархіальні відомості» та видавничого відділу «Ключі», лауреат премій імені Пантелеймона Куліша та Агатангела Кримського Віктор Гребенюк (працівники Лесиного вишу пам’ятають Віктора Івановича як багаторічного завідувача університетського редакційно-видавничого відділу), кореспондент журналу «Благовісник» і газети «Голос надії», випускник філфаку СНУ імені Лесі Українки Дмитро Довбуш та пастор церкви «Світло життя» у с. Підгайцях Володимир Сад. Ведуча дійства – методист бібліотеки університету Світлана Кресак – супроводжувала кожен із виступів короткою передмовою, в якій було достатньо чітко окреслено життєвий і творчий шлях кожного з митців, їхні уподобання й улюблені жанри.

Щирими й виболеними були поетичні рядки Дмитра Довбуша й Володимира Сада (Володимир Іванович, до речі, ще й чудовий художник та музикант). Кожен прочитаний твір слухачі (а це студенти, учні військового ліцею та працівники бібліотеки) зустрічали схвальними оплесками. Не бракувало й запитань. А коли йшлося про вірш В. Сада «Мамина зима», пані Світлана представила глядачам ветерана педагогічної праці, громадську діячку Олександру Шопук, котра виконувала роль мами героїні у відеокліпі за мотивами твору. Сильне враження на присутніх справили новели Брата Віктора зі складними долями їх героїв та несподіваними розв’язками творів.

Зустріч проходила у задушевній, доброзичливій атмосфері, й це ще підтвердило, що для митців, які завітали того дня до університетської книгозбірні, так звана різноконфесійність не відіграє значної ролі – їх об’єднує Спаситель, і це найголовніше.

Після завершення презентації присутні мали змогу придбати книги з доробку християнських письменників Волині з їхніми автографами.

Тепер кілька слів про сам альманах. Навіть коротко ознайомившись зі змістом, можна скласти враження про жанрову й стильову розмаїтість книги. Відкривається видання передмовою голови Волинського осередку СХПУ Юрія Вавринюка «Слово, осяяне вірою». Подаються також фрагменти хроніки життя організації. Поезія в «Осонні» представлена віршами Олега Бермана, Юрія Вавринюка, Дмитра Довбуша, Василя Мартинюка, Ольги Міцевської, Любові Омельчук, Володимира Сада, проза – творами Віктора Гребенюка та Наталії Добжанської. Деякі з авторів виступають у кількох жанрах, зокрема В. Гребенюк – як кінодраматург (сценарій короткометражного художнього фільму «Ефект Вертера» за однойменною новелою письменника), а В. Мартинюк – як літературний критик (стаття «“За свічкою пильнуй на поворотах”: Драма Лесі Українки “В катакомбах” та трагедія Брата Віктора “Андріївський хрест”»).

Максим КИРИЛЕНКО

Джерело: сайт Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки

Про подію також дивись тут

 

top