search
top

Назад

Інтерв'ю з переможцями та призерами Всеукраїнського фестивалю публіцистичної поезії

6 липня в Києві на Всеукраїнському фестивалі публіцистичної поезії зібралися християнські літератори та любителі поезії. Ініціатор заходу Спілка християнських письменників України визначала переможців у двох номінаціях: «Поети-початківці» і «Поети-професіонали». Особливістю фестивалю стала тематика творів, адже особлива увага була приділена поезії, що пропагує моральні цінності та християнський світогляд. Це заохочувало авторів писати на суспільно-значиму тематику, торкатися актуальних проблем сучасного суспільства.

В інтерв'ю переможці та призери Фестивалю поділилися враженнями та розповіли про їхнє творче життя в СХПУ.

Олена Несміян, переможець у номінації «Поети-професіонали»

- Що для вас значить перемога у Фестивалі? Чи важливий цей захід?
- Я поняла, насколько мы нужны друг другу, мы – семья. Союз стал для меня моим творческим домом, наверное. Творческим домом, где мне хочется не просто быть, почитать стихи, послушать кого-то, а помочь, сделать. Я увидела сегодня масштабность Фестиваля и вообще такого явления. Это достойная альтернатива Союзу писателей Украины.

- Чи актуальна християнська поезія сьогодні?
- Если до сих пор христианская поэзия ассоциировалась с воспеванием Бога и какими-то личными переживаниями, то на сегодняшний день христианская поэзия не просто актуальна, она нужна и необходима, как лекарство. Потому что в основном та поэзия, которую слышишь, – обыкновенная светская поэзия, это зачастую боль – и нет выхода. Но это не поэзия в ее истинном назначении. Потому что я по-прежнему верю, что назначение поэзии – сделать запоминаемой истину. Вот это назначение поэзии. Поэтому она на сегодняшний день актуальна, конкурентноспособна, и вообще, уровень уже просто достаточный для того, чтобы выходить на уровень вообще украинских фестивалей.

 

Марія Звіришин, II місце в номінації «Поети-професіонали»

- Як ви стали членом СХПУ і як це вплинуло на ваш творчий шлях?
- Якщо говорити про творче життя, Спілка відіграла надзвичайно велику роль. Я тут знайшла свою творчу якусь ниточку, за яку Господь тепер керує моєю творчістю, тому що Костянтин Андрійович Шаповалов, прочитавши у видавництві мою книжечку, запросив мене в Спілку. Від того часу я насолоджуюсь оцим прекрасним творінням Бога – цією Спілкою, тими людьми, які віддають себе, уміють себе дарувати іншим, уміють дарувати любов свого серця, уміють творити добро, не чекаючи за це «дякую». Тому я ще дуже-дуже хочу подякувати саме організатору Костянтину Андрійовичу за те, що Господь його руками зробив отаку Спілку.

- Ви отримали друге місце в номінації «Поети-професіонали». Які Ваші відчуття?
- Праця років, де я справді їхала, працювала, справді думала, з чим прийти, з чим виступити перед людьми, і вона оправдала себе – нагорода знайшла мене. І я вдячна Богу за те, що саме мені дісталося друге місце в цьому Фестивалі. Звичайно, тепер у мене буде багато натхнення, я буду писати, буду творити і буду брати приклад з тих людей, щоби творити для людей.

- Які ваші враження від Фестивалю?
- Сьогодні були й історичні теми порушені, і теми медичні, і теми духовні. Це настільки все важливо, мені здається, що кожна людина, яка якимось чином відчуває в собі якусь іскру творчості, щоб не боялася, щоб ішла сюди серед тих людей. Вони не стараються задавити чи там принизити, вони піднімають людину, і мені дуже сподобалися слова Світлани Данилівни Шаповалової, яка сказала: «Якщо твій внутрішній голос каже, що ти погано малюєш, то ти малюй доти, поки він не замовкне», тобто поки не досягнеш професіоналізму. Саме таким поштовхом, таким енергетичним стимулом будуть оці люди в Спілці, які оточують. Тому я всіх запрошую, я хочу, щоб якнайбільше людей переглянуло цю сторінку, щоб якнайбільше людей почули це, прочитали. Ідіть між люди, Ідіть сюди – тут прекрасно!

 

Віталій Бондарчук, переможець у номінації «Поети-початківці»

- Які ваші враження від Фестивалю?
- Перш за все хочу подякувати організаторам і Спілці християнських письменників, що надали таку змогу мені бути присутнім тут і приймати участь. Враження мої дуже позитивні, я радий по тій одній причині, що рівень християнських поетів загалом зростає в усіх напрямках, як і в художньому, у творчому, так і в душевному, емоційному, коли ми це доносимо. Мої очікування і побажання всім тим, хто займається, щоб ми зростали, щоб ми разом розповсюджували Євангелію тими засобами, методами і талантами, які отримали від Господа, зокрема публіцистичним стилем.

- Коли вийде ваша збірка поезії і як вона буде називатися?
- Збірку очікую випустити приблизно до Нового року. Вона буде називатися «Слова подяки», так як це перш за все те, що я хочу сказати Господу, а саме: подякувати йому за той талант, який отримав від Нього. Коли мені було дуже складно, Він дарував мені його, відновив мене багато в чому.

- Яку роль відіграла СХПУ у вашій творчості?
- Дякую Господу за те, що Він сюди мене привів. Насправді, я кажу це щиро, тому що тут я перш за все зростав у різних напрямках – як у творчому, так і в емоційному. І мене навчали багато в чому: просто кожен рік шліфували і деякі моменти поети, письменники підказували, як потрібно робити так, щоб вийти на наступний щабель професійності. Тому вона відграє дуже велику роль (і вже відіграла) в моєму житті.

Джерело: сайт СХПУ

Назад

 

 

top